sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Aamujen samanlaisuus


7.6.2012

Samanlaisia ovat nämä aamut. Kädet ovat jäykät ja mielelläni laitan ainakin toiseen käteen tuen pariksi tunniksi. Oikea polvi vähän vihottelee ja jalkapohjat vaativat tukea esim. laitan kengät jalkaan. Jossakin vaiheessa alan myös palella, mikä kyllä menee sitten ohi. Taitavat ne kortisonitabletit sitten pikkuhiljaa kohentaa oloani niin paljon, että voisin tehdä melkein mitä vain. Paitsi etten vielä tee. Kunhan ilma lämpenee, yritän tehdä vähän enemmän puutarhatöitä. Nyt olen vasta katkonut kuivuneita kukanvarsia ja kerännyt pudonneita oksia.


Ruokavaliosta

Kananmunia menee edelleen iltaisin. Eilen oli perhettä syömässä lihapullia, perunoita, kukkakaalia, parsakaalia ja jälkiruoaksi raparperiomenapaistosta vaniljakastikkeen kanssa. GR2:ta juon välillä, useimmiten aamuisin aamiaisen korvatakseni. Leivän syönti ei maistu eikä kaurapuurokaan tunnu joka aamu hyvältä.

GNLD:n GR2 Control on ateriankorvike. Jokaisesta annoksesta saa vähintään 1/3 päivittäin suositellusta määrästä 22 välttämätöntä vitamiinia ja kivennäisainetta sekä muita ravintoaineita. Se sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat 22 erilaista aminohappoa. Sitä käytetään ensisijaisesti laihduttamisen tukena, koska runsaasti proteiineja ja vähän hiilihydraatteja sisältävänä se auttaa hallitsemaan glykeemistä vastetta.


Foolihaposta

Tohtori Tolosen artikkeleissa on pitkä kirjoitus foolihaposta, jota otan taas huomenna viikottain otettavan Treksanin tueksi:

Foolihappohoito

Äitiysneuvoloiden kuuluisi Sosiaali- ja terveysministeriön ohjeiden mukaan suositella odottaville ja imettäville äideille ruuan lisänä foolihappoa.Foolihappo on ollut niin paljon esillä julkisuudessa, että yhä useampi valveutunut kansalainen on alkanut ottaa foolihappoa (usein yhdistelmänä muiden B-vitamiinien kanssa tai monivitamiinivalmisteena) omin päin, itsehoitona. Sitä on alettu käyttää erityisesti kohonneen homokysteiinin alentamiseen. Hollantilaiset reumalääkärit suosittelevat sitä myös suojaksi metotreksaattilääkitystä vastaan, sillä foolihappo suojaa lääkkeen sivuvaikutuksilta. Ravintolisissä foolihappo on usein yhdistetty B6- ja B12-vitamiineihin, joilla on sen kanssa synerginen yhteisvaikutus.Todetussa folaatin puutoksessa riittävä suun kautta annettava annos on yleensä 1 mg/vrk, malabsorptiossa 5-15 mg/vrk. Foolihappo on käytännössä myrkytöntä. Jos sitä ottaa päivittäin jättiannoksia, 15 mg eli 50 kertaa suomalaisen suosituksen verran (siis paketin verran päivässä), voi kuukauden kuluessa ilmetä mahavaivoja, huimausta, tasapainohäiriöitä ja muita keskushermosto-oireita.


Jos otan sitä 5 mg kerran viikossa, se on aika pieni määrä

Postia lääkäriltä


Tänään posti toi lääkärinlausunnon eli nk. B-lausunnon, jonka vein iltapäivällä Kelaan. Saan uuden Kela-kortin noin neljän viikon kuluttua, mutta lääkekorvaukset saan lausunnon mukaisesti tästä päivästä lukien jälkikäteen, jos nyt joudun ostamaan lääkkeitä tällä välin.

Lausunto on yllättävän selvää tekstiä. Joitakin sanoja pitää tarkistaa, koska ne tulevat jatkossa kuulumaan kielenkäyttööni. Esimerkiksi synoviitti on nivelkalvon tulehdus, tenosynoviitti on jännetupintulehdus. Käsissäni ja sormissani olisikin lääkärin mukaan jännetupintulehdusta. Ranteissa jopa ultraäänen mukaan muhkeat RC ja MIT-karpaalinivelten synoviitit. Eipä ole ihme kaiken sen rasituksen jälkeen.

Niveleffuusiota oli oikeassa polvessa ja nilkassa synoviittia talonavikulaarinivelessä. Effuusio tarkoittaa kudosnestepurkautumaa. Pitäisikö hankkia anatomian oppikirja?

Loppujen lopuksi todettiin seropositiivinen nivelreuma M05.08.


Muuta tänään

Tänään postissa tulleessa Karjala-lehdessä oli mielenkiintoinen juttu otsikolla "Päiväkirjasta tuli lääketieteen opas". Antti O. Arponen, Karjala-lehden entinen päätoimittaja sairastui marraskuussa 2010 suolistosyöpään ja alkoi kirjoitella (kirjoittaja kun ei voi olla kirjoittamatta) ylös omia ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Suomen Suolistosyöpäyhdistys kiinnostui päiväkirjan mutoon kirjoitetuista muistiinpanoista ja ne on nyt julkaistu nimellä "Terve mies sairastuu suolistosyöpään". Samaan sarjaan voisi pistää tämän minun päiväkirjani vaikkapa nimellä "Terve nainen sairastuu seropositiiviseen nivelreumaan".

Minulla ei ole mitään peiteltävää oman elämäni suhteen, voin olla millä foorumilla tahansa täysin avoin. Varmaan kuvaisin lopuksi myös oman kuolemani, jos vain jaksaisin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti