maanantai 18. kesäkuuta 2012

Kukkapenkin kitkemistä


12.6.2012

Tämä aamu on jo parempi. Ranteeni kestivät jopa pienen kitkemisen kukkapenkissä. Jaksoin myös nostella nyt minulle painavia kukkaruukkuja pihalle. Pikkusormeni molemmissa käsissä ja käsien ulkoreunat ovat aamuisin jäykät. Suurin ongelma on kuitenkin yleensä ranteissa, jotka eivät tunnu jaksavan mitään liikettä. Vasemman käteni muissakin sormissa on edelleen pientä turvotusta, enemmän kuin oikeassa kädessä. Mutta ei tämä ole enää mitään siihen aiempaan tilanteeseen. Minähän aion päihittää tämän kokonaan!

Oikea jalkani/polveni myös tuntuu aamuisin ja onnun hakiessani lehteä. Olihan se niin pitkään kipeä ja rasitin sitä liikaa, kun en tiennyt, mistä oli kysymys.

Samoin tämä paleleminen on minulle vierasta, mutta siihen auttaa vaatteiden lisääminen. Yksi lisäsyy siihen on toki se, että täällä sisällä on vain +19 astetta eikä ulkonakaan ole vielä kovin lämmintä .

Mielipiteitä


Kun sairastaa, on pakko olla koko ajan herkkä omille tuntemuksilleen. Ystävät esittävät kuitenkin usein omia mielipiteitään ja tekevät joskus vähän liian herkästi omia diagnoosejaan. Usein ihmettelen sitä, koska itse olen hyvin arka ottamaan kantaa muiden terveydentilaan. Peräänkuulutankin kaikkialle entistä enemmän sitä, että kuuntelemme ja kerromme mielipiteemme, mieluummin vähän neutraalin vasta kun sitä meiltä kysytään. Saman ohjeenhan voin antaa lääkäreille, mutta se koskee potilaan kuuntelua ja ymmärtämistä. Monet potilaathan saattavat olla jo hyvin perehtyneitä omaan sairauteensa ja tietävät ainakin oireensa hyvin. Toisaalta sitten hyvin monet ovat ylipäänsä täysin välinpitämättömiä terveytensä suhteen.


Käyttöaihe ja vasta-aihe


Mietin tänään taas tätä kortisoni-aihetta, koska se 10 mg on tällä hetkellä ainoa päivittäinen lääkkeeni. Ystäväni joutui syöpähoitojen yhteydessä ottamaan myös kortisonia, mutta kuulemma huomattavasti vähemmän ja lyhyen aikaa. Kun menee lukemaan joitakin keskustelupalstoja, joutuu todella hämmenyksen valtaan. Niin hirveitä sivuvaikutuksia siellä on. On siis vähän suhteutettava asiaa, katsottava tilannetta oman sairauden ja oman lääkkeenkin näkökulmasta ja otettava selvää asioista ennen kuin lähtee tekemään yleistyksiä. Sisareni sai aikanaan myös syöpähoitojen yhteydessä kortisonia suoraan suoneen ja sen seurauksena harmaakaihin, joka leikattiin. Hänellä oli ennestään glaukooma.

Siteeraan tässä Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiirin reumasairauksien hoitoyksikön antamia potilasohjeita kortisonista:


Elimistö tarvitsee kortisonia (glykokortikoidi), jota lisämunuaiset erittävät koko ajan, joka hetki. Se on siis meille elintärkeä hormoni. Sen keinotekoisia johdannaisia on käytetty yli 50 vuoden ajan reumasairauksien hoidossa. Sillä on voimakas tulehdusta rauhoittava vaikutus ja se voi estää niveleroosioiden syntyä nivelreumassa. Sen lopettaminen tapahtuu asteittain.



Käyttöaihe (indikaatio): aktiivi nivelreuma, LED, reumaattinen polymyalgia ja monet muut reumasairaudet

Vasta-aiheet (kontra-indikaatio, käytön este): tuberkuloosi, maha- ja pohjukaissuolihaava ja glaukooma

Seropositiivisuus


Siinä on myös sana, jonka merkitys minun on kaivettava perinpohjin esille. Se kuvaa vaikeampaa nivelreumaa kuin seronegatiivinen, mutta mitä se käytännössä tarkoittaa, mihin se perustuu.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti