lauantai 16. kesäkuuta 2012

Aloitus diagnoosin jälkeen

16.6.2012

Olen aloittanut tämän blogin kirjoittamisen jo 4.6., mutta en ole saanut aikaiseksi siirtoa nettiin. Syynä on tuore sairastumiseni ja sen aiheuttama hitaus ennen nopeassa ihmisessä. Siirrän tekstejä tänne päivä kerrallaan aloittaen vanhimmasta.


Aloitus 4.6.2012

Järjestelyä terveyskeskuksen kanssa


Tänä aamuna soitin omaan terveyskeskukseeni kysyäkseni toimintaohjetta turvakoeseurannan järjestämiseksi. Soitin puhelinneuvontaan, jossa vastasi äärimmäisen kiireelliseltä tuntuva naishenkilö, joka sanoikin heidän olevan tässä ovella, etteivät pysty vastaamaan. Hän kuitenkin siirsi puheluni ajanvarauksiin, josta sain ohjeen mennä jonnekin jonne kuulun. Tiesin, että kuulun itäiselle alueelle ja pyysin häntä antamaan tarkemmat ohjeet, koska en tunne heidän systeemiään.

Yleensä terveyskeskuksessa on aina oletettu, että soittaja on hyvin perillä järjestelmästä. Puheluun vastaava voisi parantaa asiakaspalvelua ja kysäistä siinä ensin jotenkin sopivasti, onko terveyskeskuksen toiminta tuttua. Tämä hoitaja kyllä sitten ohjasi minut menemään C-oven vieressä olevaan asiakaspalvelupisteeseen, joka on auki kello 15 saakka. Siellä seuranta-ajat syötetään järjestelmään, että voin mennä verikokeisiin aina ilman eri pyyntöä.
Kysymyksiä on tässä muutenkin herännyt, mutta ehkä olen viisaampi kunhan olen käynyt terveyskeskuksessa.

Lääkkeistä

Aloitin ensimmäiset lääkkeet heti perjantaina 1.6. saatuani edellisenä päivänä Hyvinkään sairaalassa reumatologien vahvistaman nivelreuma-diagnoosin. Sanoin heillekin, että en halua tätä sairautta. Alistun kuitenkin hoitoon, mutta rukoilen ihmeparantumista.

Lääkkeenä on ensimmäisen kuukauden ajan Trexan, jota otan 1 tabletin (10 mg) kerran viikossa samana päivänä samaan aikaan. Trexan sisältää metotreksaattia, jota käytetään nivelreuman, lastenreuman, nivelpsoriaasin ja muiden kroonisten niveltulehdusten ja systeemisten sidekudossairauksien pitkäaikaishoitoon. Lääkkeen haittavaikutusten estämiseksi minulle määrättiin myös foolihappoa otettavaksi 4 tuntia Trexan-tabletin jälkeen. Palaan näihin haittavaikutuksiin ehkä myöhemmin ja erityisesti, jos havaitsen itsessäni jotakin.

Otan joka aamu Prednison-tabletteja 2 kpl. Tabletissa on 5mg eli aloittava annos on 10 mg. Jatkossa määrää lasketaan hitaasti 5 mg:aan. Tämän lääkkeen vaikuttavan aine prednisoni on sukua kortisonille. Sen tarkoituksena on lievittää tulehdusreaktiota ja poistaa allergiaoireita?

Aivan ensimmäiseksi aamulla otan kuitenkin mahansuojalääke Somacin. Näillä lääkkeillä mennään ensimmäinen kuukausi.

Olotila nyt

Olotilani parani hetkeksi saatuani polviini paikallishoitoa sairaalassa. En myöskään ole enää tarvinnut särkylääkkeitä. Nukun myös paremmin eli en enää herää 7 kertaa yössä vaan korkeintaan 1-2 kertaa. Jalkani ovat kuitenkin päivä päivältä tulleet raskaammiksi. Jalkapohjani ovat alkaneet palella ja oikea polveni on edelleen jäykkä. Tunnen aamuisin myös kipeyden olkapäissäni, niskassani ja käsivarsissani. Sormeni ovat ehkä hiukan vähemmän turvonneet, mutta yhtä heikot kuin ennen. Iltapäivisin väsähdän sitten pitkille päiväunille. Ehkä särkylääke auttaisi jaksamaan enemmän.  Mutta ehkä on paras edetä hitaasti ja levätä näin aluksi.

Ravintolisät


Aamuisin otan tapani mukaan ison määrän ravintolisiä ja vitamiinejä, joita säilytän korissa keittiön kaapissa. Pitäisiköhän minun perustaa pilleripurkeilleni oma pöytä sen aikoinaan suunnittelemani maalauspöydän sijaan. Päiväruokailun yhteydessä otan vielä lisää ravintolisiä esim. päivän toisen kapselin omega-3 kalaöljyjä. Teen niistä myöhemmin erillisen listan määrineen ja/tai käsittelen niitä muulla tavalla.

Tänään

Taidan tänään ottaa yhten Arcoxia 60 mg tabletin, jos joudun ponnistelemaan sinne terveyskeskukseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti