lauantai 7. heinäkuuta 2012

Foolihaposta ja B-vitamiineista


Jospa nyt käyttäisin hetken kirjoittaakseni aiheesta, johon olen kai pariinkin otteeseen luvannut palaavani. Eilen otettuani viikottaisen sytostaattiannokseni (Trexan 15 mg) otin jälkeen noin 4 tunnin päästä 5 mg Acid.Fol eli foolihappoa, joka lääkkeen muodossa on synteettistä. Oma Tuusulan apteekista ostamani purkki on Yliopiston Apteekin omaa tuotantoa, vaikka en heidän sivuiltaaan löytänytkään sitä tuotteena. Foolihaposta kyllä siellä löytyy seuraavanlainen teksti:

  • Foolihappo on tarpeellinen punasolujen muodostumisessa, hermokudoksen erilaistumisessa sekä ruuansulatuskanavan ja sukurauhasten toiminnassa. Puutosta voi aiheuttaa yksipuolinen ravinto, raskaus sekä eräiden lääkkeiden käyttö. Foolihapon tarve on aikuisilla 300 ja raskaana olevilla 400 mikrogrammaa vuorokaudessa. Parhaita lähteitä ovat vihreät vihannekset, paprika, naudan maksa, munankeltuainen ja täysjyvävilja. Raskauden aikana suositellaan foolihappolisää, koska sen on todettu vähentävän sikiön keskushermoston epämuodostumia.
Synteettistä foolihappoa saatetaan lisätä myös elintarvikkeisiin ja ravintolisiin. Folaatin nimellä se esiintyy ruoassa.  Sitä on erityisen paljon esimerkiksi pinaatissa, nokkosessa, lehtikaalissa, parsassa, herneissä, auringonkukan siemenissä, ananaksessa,vadelmissa, mustikoissa, tomaateissa, punajuuressa ja monissa muissa. Tämä vitamiini löydettiinkin pinaatista vuonna 1941. Vitamiini vaurioituu herkästi kuumennettaessa ja auringonvalossa.

Foolihappo luetaan B-ryhmän vitamiineihin eli se on B9.  Se on vesiliukoinen vitamiininkaltainen aine, jota syntyy maksassa C-vitamiinin avulla.  Se on proteiinien tuotannolle välttämätön aine ja yhdessä B12-vitamiinin kanssa se osallistuu veren punasolujen muodostamiseen.(Knut T. Flyttien mukaan)

Luin netissä ja kirjoissa olevaa aineistoa läpi ja huomaan taas paljon ristiriitaisuuksia. Tri Tolosen sivuilta löytyy ehkä ajantasaisinta tietoa. Sieltä löytyy paljon muutakin aiheeseen liittyvää.

B9 toimii yhdessä B12-vitamiinin kanssa, jota saadaan pelkästään ravinnosta, mutta ei kasvisravinnosta vaan eläinperäisistä tuotteista kuten maksasta, lihasta, kananmunista ja maidosta. Näiden suoranainen himo selittää B12:n puutoksen ravinnossani. Eilenkin himoitsin kananmunia yli kaiken ja oli pakko keittää pari. Tärkeätä on minulle niissä, että ne ovat löysäksi keitettyjä.

Vanhoilla ihmisillä ym. vitamiinien puutokset ovat hyvin yleisiä kuten myös on todetty D-vitamiinin osalta. Olisikin aiheellista, että näitä vitamiineja seurattaisiin useammin verikokeilla. Ylipäänsä B-ryhmän vitamiinit todetaan varmaan jossakin vaiheessa myös tärkeimmiksi kuin nyt on tilanne.

Olen nyt jonkin aikaa syönyt Solgarin B-Comlex "100".  Sitä aiemmin tyhjensin saman sarja "50"-purkin, jossa oli osittain puolet vähemmän vitamiineja.  Sitä ennen olin pitänytkin taukoa B-vitamiini osalta, mikä lienee ollut virhe. Sitä on toki hyvin vaikea todistaa. Lääkkeiden käytön aloitus mullisti tilanteen niin, että olikin hyvä aloittaa vahvemmalla tuotteella.

Huomasin, että purkissa on myös Folic acidia eli foolihappoa 400 µg/kapseli, joka vastaa tuota suomalaisen naisen "hyväksyttyä" päivittäistä tarvetta paitsi, että se on ilmeisesti myös synteettisessä muodossa ja vastaa 200 prosenttia Euroopan Yhteisön suosittelemasta päiväannoksesta (European Community Recommended Daily Allowance). Saman verran oli siinä "50"-purkissa. Eli siirsin Trexan päivänä tabletin ottamisen myös iltapäivään, kaiken varalta. Enpä ylitä noinakaan päivinä lääkinnällisen käytön maksimimäärää. Nuo suositellut päiväannokset vaatisivat myös tutkimista, nehän poikkeavat suuresti maasta toiseen. Solgarin tuotteet on valmistettu USA:ssä brittiläiselle firmalle ja ostan niitä Lifesta.

Kesäkuun alussa himoitsin erityisesti lihaa ja kananmunia, mikä selittää elimistön viisauden yrittää korjata puutteita äkkinäisessä muutoksessa kuten minulla oli tuo lääkityksen aloittaminen. Vitamiinien puutteita on vaikeampi havaita kaikissa tilanteissa. Sairaudet kun alkavat hiipiä ihmisen elimistöön pikku hiljaa eivätkä oireet ole sen kummempia ennen kuin on liian myöhäistä.

Tuossa syömässäni tuotteessa on myös B12-vitamiinia (as cyanocobalamin prep.) 100 µg/kapseli, mikä on myös suosituksia paljon suurempi määrä ja vastaa esim Knut F. Flyttien kirjan mukaan lääkinnällisen käytön päiväannosta. Tämä vitamiini muuntaa foolihappoa elimistölle hyödylliseen muotoon ja on välttämätön nopeasti uusiutuvien solujen kuten puna- ja valkosolujen tuotannolle. Vitamiini on erittäin tärkeä vastustuskyvylle ja myrkkyjen poistolle soluista.

TriTolosen vitamiiniselvityksessä B12:sta on enemmänkin tietoa, mutta tämä kiinnosti minua erityisesti:
  • B12-vitamiinilla ei tunneta muita kiistattomia, ns. farmakologisia vaikutuksia kuin pernisiöösin anemian parantaminen, jossa käytetään jättiannoksia pistoksina. B-vitamiinien yhdistelmävalmisteissa on usein mukana B12-vitamiinia. Yhdistelmiä käytetään melko yleisesti hermovammojen, -kipujen ja -tautien hoidossa. Keski-Euroopassa B12-vitamiinia käytetään jonkin verran yhdessä B1- ja B6-vitamiinien kanssa lievittämään reumapotilaiden niveloireita sekä masennusta. Suun kautta nautittu B12-vitamiini ei ole aiheuttanut mitään sivuvaikutuksia.
Ylipäänsä kaikissa lähteissä ei ole huomattu mitään negatiivisia sivuvaikutuksia suuremmalle käytölle.  Vanhemman väestön dementoitumiseen ja muistin heikkenemiseen nähdään kyllä yhteys. Minä näytän kuitenkin nyt tarvitsevan enemmän. Sekä purkista että ruoasta.

Tuula Laamanen Ravintoterapian käsikirja:

  • Koska B-vitamiinit ovat yleensä erityisen herkkia tuhoutumaan valon, lämmön, ruoka-aineiden käsittelyn ja hapen vaikutuksesta, kaikkiin ikäryhmiin kuuluvien tulisi käyttää päivittäin B-vitamiineja lisäravinteina tai valmisteina, jossa ne on yhdistetty muihin energiantuotannon tarvittaviin ravinteisiin. WHO on suositellut erityisesti vanhusväestölle jatkuvaa B-vitamiinilisien käyttöä
Solgar Vitamin B-Complex "100" sisältää myös muita B-ryhmän vitamiineja. Nyt minulle tuli niin kova nälkä, että pitää alkaa tehdä ruokaa. Siispä palaan niihin muihin ryhmiin myöhemmin ja käyn jossakin vaiheessa läpi, miten ryhmän vitamiineja on aidosta ruoasta tehdyissä ravintolisissä.



1 kommentti:

  1. KIITOS tästä tiedosta ,B-vitamiinistä ja foolihaposta!! Minulle tärkeää tietoa,sairastuttuani seropositiiviseen nivelreumaan. Kiitos!

    VastaaPoista