lauantai 23. kesäkuuta 2012

Kalsium ja magnesium


16.6.2012

Tänään olen yrittänyt perehtyä kalsiumin ja magnesiumin suhteeseen. Kyseessä on äärimmäisen tärkeä ja merkittävä suhde. Hivenainetutkimuksella ehkä voidaan selvittää asia, mutta eikö yleinen vointi ole myös merkityksellinen? Liitän tähän kokoamani tiedon, mutta antakaa anteeksi, jos siellä on jotakin epätarkkuutta. Tässä bloggerin systeemissä on minulla vielä paljon opiskeltavaa. Tekstieni ulkonäkökin on epäonnistunut, huomaan, mutta en ehdi nyt kaikkea korjata. Paikoin en saa edes millään keinolla asettelua haluamakseni ja fontitkin toimivat oman haluns mukaisesti.


Eilinen päivä meni Lahdessa. Ajo edestakaisin kävi vähän enemmän käsivarsiin, tunsin sen aamulla, mutta aamullahan tunnen nivelreuman oireita muutenkin enemmän ennenkuin kortisoni alkaa vaikuttaa. Huolimatta eilen aamuisesta Trexan-lääkityksestä, olen tänään jaksanut erinomaisesti.

Kalsium ja magnesium


Tänään siis päätin tarkistaa magnesium-kalsium-tilanteeni, koska siihen liittyvät asiat tulivat puheeksi facebookissa. Nythän teemme runsaasti raparperiruokia, kun varret ovat parhaimmillaan. Itsekin olen jo muutaman kerran tehnyt itselleni helpon ja nopean jälkiruoan, jota olen useana päivänä sitten syönyt. Olen lisännyt pari omenaa paistokseen, koska saan niistä luonnollista makeutta ettei tarvitse lisätä paljon sokeria. Minulla kun sattuu nyt olemaan kotona vain vaaleata sokeria. En käytä muutenkaan sokeria paljon, mutta kyllä sitä muutama teelusikallinen viikossa menee joka tapauksessa. Raparperissa on paljon kalsiumia, mutta myös magnesiumia. Jotenkin vaan tuntuu, että meillä on aina korostettu enemmänkin raparperin käytön vaarallisuutta ottamatta huomioon sen vähäistä käyttöä.
  

Oma käyttö


Välikommentit eri lähteistä. Reumalääkäri määräsi minulle Calcichew 500 mg-purutabletteja yhden kappaleen päivässä. Tabletti on kalsiumkarbonaattia.

Itse olen ottanut iltaisin jo pitkään 2 tai 3 tai joskus 4 GNLD:n Kal-Mag Plus D-tablettia. Purkin ohjeessa suositeltu 3 tabletin päivittäinen annos sisältää kalsiumkarbonaattia 450 mg (%RDA:sta 56), magnesium-oksidia 225 mg (75) ja vitamiini D3 (kolekalsiferolia 3 yksikköä)(60).

Magnesiumoksidi ehkäisee munuaiskiviä, kertoo tuore katsaus (2011). Tohtori Tolosen sivuilta.



Flyttien mukaan magnesiumoksidi vaikuttaa laksatiivisesti, koska se ei imeydy vaan jää suoleen ollen näin ollen hyvä ummetuslääke, muttei korjaa magnesiumin puutetta.

Lisäksi olen aamuisin aamiaisen yhteydessä ottanut 1 tabletin Solgarin 400 mg sisältävän magnesiumsitraatti tabletin. Tutkimusten mukaan Magnesium Research –julkaisussa ilmestyneet tulokset osoittavat, että magnesiumsitraatti on sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä paremmin imeytyvä ja pysyy siten elimistössä pidempään kuin magnesiumoksidi tai magnesium aminohappokelaattimuodossa.
Huhti-toukokuun tuskissani tilasin Magnesor -nimistä magnesium-öljyä. Magnesor - magnesiumkloridituotteet ovat puhtainta tunnettua nestemäistä magnesiumliuosta. Tämä farmaseuttisesti korkealaatuinen liuos on peräisin 1600 - 2000 metrin syvyydestä alueelta, joka on ollut muinaista Zechsteinin merenpohjaa nykyisen Alankomaiden pohjoisosassa (aito Zechstein inside). Tämä muinainen merivesi on säilynyt puhtaana ja koskemattomana ilman ja meriveden saasteilta 250 miljoonaa vuotta. Valmistusprosessi tapahtuu korkeiden laatustandardien mukaisesti ja on sertifioitu kansainvälisillä ISO 9001 ja ISO 14001 sertifikaateilla.Imeytymätön kalsium voi varastoitua mihin tahansa kehon osaan. Niveliin kertynyt ylijäämä aiheuttaa atriittia, sydämessä se tukkeuttaa verisuonia ja voi aiheuttaa sydänvaurion. Terveessä solussa on korkea magnesiumpitoisuus ja matala kalsiumpitoisuus. (Magnesorin myynti-esite)


Sivelin sitä kipeisiin paikkoihin ja se tuntui aina hetken auttavan.

Lisää tietoa eri lähteistä


Tuula Laamanen: Ravintoterapian käsikirja

- kalsium ja magnesium elintoimintojen voimakaksikko- työskentelevät parina- vakka ja kansi
- emme saa tarpeeksi ravinnosta
- jos syö runsaasti magnesiumia muttei kalsiumia, elimistö ottaa puuttuvan elimistön varastoista kuten luustosta ja hampaista, joissa 99 % kehon kalsiumista. 1 % veressä ja kudoksissa.
- jos syö paljon kalsiumia, muttei saa riittävästi magnesiumia, luovuttaa luusto sitä puuttuvan määrän tarvittaviin systeemeihin.
- magnesiumia kehossa arviolta noin 25 g, josta luustossa 60 %, lihaksissa 27 5 ja 6-7 % solujen sisäisissä nesteissä
- magnesiumia tarvitaan yli 300 aineenvaihduntaprosessiin
- kalsiumia tarvitaan pääosin solujen ulkopuolisiin nesteisiin
- kalsium saattaa joskus jäädä imeytymättä ja kerääntyy kivinä ja kalkkeutumina eri puolille kehoa
- parhaita lähteitä ovat kalsiumkarbonaatti ja magnesium-oksidi
- dolomiitti ja luujauho myrkyllisiä
- kalsiumkarbonaattia tulee saada yli 500 mg päivässä elimistön tarpeita ajatellen
- lisäksi maitohappobakteereja, koska kalsiumkarbonaatti tehostaa niiden toimintaa suolistossa
- aikuisen tarve kalsiumia on 1200-1300 mg päivä
- aikuisen tarve magnesiumia 350-420 mg päivässä

Tohtori Tolonen:

Magnesiumin saantisuositusta tulisikin pikaisesti nostaa nykyisestä 350 mg:sta ainakin 500 mg:aan päivässä (naisille annettu viranomaissuositus on vain 280 mg/vrk, mikä on aivan liian vähän).


Knut T. Flyttie: Vitamiinivallankumous, aktiivisen itsehoidon opas kertoo seuraavaa:
- kalsiumin tarve pitkäaikaisessa ennaltaehkäisyssä 1500 mg/päivä
- magnesiumin tarve 1000 mg päivässä eli suuremmat

- luuranko sisältää noin 99 % elimistön sisältämästä 1,5 kgsta kalsiumia
- elimistön kalsiumpitoisuus on solujen ulkopuolella 10.000 kertaa niin korkea kuin sisäpuolella
- magnesium toimii soluihin johtavissa kalsiumkanavissa venttiilin tavoin
- magnesium säätelee myös pumppua, joka myöhemmin poistaa kalsiumin solusta ja valmistaa sen seuraavaan impulssiin
- fyysinen harjoittelu nopeuttaa tätä kemiallista prosessia
- jos pumpputoiminto pettäisi kalkki myrkyttäisi solun, lihasolun kohdalla se joutuisi kouristukseen, valtimoiden osalta verenpaine nousee, kun valtimoiden putkimaiset lihakset supistuvat
- kolme elintä säätelevät kalsiumtaloutta: kalsium imeytyy suolesta, munuaiset säätelevät sen eritystä ja pidättämistä, luusto varastoi sitä tarpeen mukaan (osteoblasti) ja vapauttaa sitä siten, että luut haurastuvat (osteoklastit)
- siis luuranko säätelee ja pitää varastoa
- kalsiumin otto, eritys tai varastointi luuaineksessa riippuu useista eri tekijöistä: lisäkilpirauhashormonin ja D-vitamiinin yhteisvaikutuksesta, kilpirauhasen kalsitonihormonista (pienessä määrin) ja fyysisestä toimintatasosta
- kalsiumin liikasaanti saattaa syventää masennuksia ja aktivoida tulehduksia, mutta asia vaatii lisätutkimuksia
- naiset usein nauttivat runsaasti kalsiumia ja D-vitamiinia luukadon ehkäisyyn, mikä saattaa aiheuttaa kalsiumin kertymisen pehmytkudoksiin, jolloin sisäelimet kalkkiutuvat, mutta luusto ei vahvistu - amerikkalaiset kutsuvat tätä kalsifylaksiaksi
- suuret kalsiummäärät tulisi nauttia yhdessä magnesiumin ja B6-vitamiinin kanssa ja D-vitamiinia mukana vain niukasti tai ei lainkaan
- fosforin liikasaanti voi johtaa puutokseen (esim.liha, kala, muna ja leipä sisältävät), suhde parhain kasviksissa (1:2)
- paljon kalsiumia sisältävät mm. lehtikaali, sitruuna, porkkana, sipuli, tomaatti,maito, juusto, raparperi, pinaatti, peruna, aprikoosi,persilja, munankeltuainen (kirjoitin tähän lähinnä niitä, mitä minä syön)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti